Piegāde uz OMNIVA un DPD pakomātiem tikai 1.99Eur. Pasūtījumiem virs 45Eur – piegāde BEZMAKSAS.

Rakstīšana ar roku - apzinātai lēmumu pieņemšanai

Mūsdienās arvien retāk ikdienā izmantojam papīru, plānotāju, dienasgrāmatu, zīmuli vai pildspalvu - ērtāk patiešām vienmēr nēsāt līdzi telefonu vai datoru un rakstīto saglabāt  tā dēvētajā “mākonī”, kur it kā nekas nepazūd un ir pieejams vienmēr. 

Un tomēr – izrādās, joprojām pierakstīšanai ar roku nereti var būt daudz lielāka ietekme uz spēju iegaumēt, atcerēties, domāt, analizēt un apgūt jaunas prasmes nekā pierakstot un glabājot uzrakstīto digitāli.

Rakstot ar roku, ir jāpalēnina domāšanas temps, dziļi jākoncentrējas tikai uz vienu darbību vienlaikus – uz domāšanu un analītisku spriešanu. ir jāiedziļinās uzreiz, atsijājot būtisko no nebūtiskā, tā vietā, lai noglabāt lielu informācijas daudzumu vēlākai analizēšanai ar domu: “Tā vienmēr būs pieejama, un ja vajadzēs, varēšu to izmantot.” Taču visbiežāk tas tā arī nekad nenotiek. Rakstot ar roku, ir laiks domāt, un ir nozīme, cik precīzi domu spējam noformulēt. Rakstīšana ar roku liek vairāk mentāli iedziļināties uzrakstītajā saturā, kā arī uzlabo gan lasītprasmi, gan arī izlasītā teksta izpratni. Īpaši būtiski tas ir bērniem un pusaudžiem, kuri savu izpratni vēl tikai veido.

Vai pierakstot ar roku, mēs spējam labāk iegaumēt un atcerēties ilgtermiņā?

Pētījumi liecina – jā. Piemēram, jau maziem bērniem apgūt burtus, kā arī jaunus vārdus vieglāk un labāk izdodas, pierakstot ar roku, nevis lietojot citas vizuālas vai datorizētas metodes, jo rakstīšana ar pildspalvu vai zīmuli ir krietni sarežģītāks izziņas process nekā klaviatūras izmantošana - vienlaikus ar domāšanu ir jāveic roku kustības, kas palīdz rakstītprasmi padarīt automātisku.

Taču ne tikai bērniem. Labai valodai ir nozīme arī pieaugušo vecumā, un to ir iespējams veidot – pierakstot. Lēnām, nesteidzīgi. Un pat ja tas jādara ātri, jo ir maz laika, tā ir laba iespēja plānot notikums vai paust domu precīzi, un tā, iespējams, arī vieglāk izprast un noformulēt savu viedokli kādā jautājumā vai arī labāk apzināties savas pārliecības pašam par sevi, kas īpaši nozīmīgi ir arī terapijā, izzinot vai pilnveidojot sevi, izvirzot mērķus un noformulējot savas vajadzības. Citiem vārdiem – tikai apzinoties savas domas skaidri un precīzi, labi zināmās frāzes, atziņas un padomi iegūst īsto jēgu un var kļūt pa īstam personiski.

Rakstīšana ar roku - apzinātai lēmumu pieņemšanai

Un tieši tāpēc rakstīšana ar roku joprojām ir aktuāla, lai arī nenoliedzami ātrai un ērtai pierakstīšanai viedierīcēs patiešām ir savas priekšrocības. Tomēr pierakstot ar roku, nereti varam pilnvērtīgāk iemācīties ko jaunu vai arī apzinātāk spriest un pieņemt lēmumus.

Kristiana Kalnina

Klīniskā psiholoģe Mg.Psych. Kristiāna Kalniņa
www.kristianakalnina.com