Piegāde uz OMNIVA un DPD pakomātiem tikai 1.99Eur. Pasūtījumiem virs 45Eur – piegāde BEZMAKSAS.

Kā iekārtot kalendāru? Pieredzes stāsti.

Teju katram cilvēkam savas dzīves laikā ir bijis kalendārs vai plānotājs, ar uzdevumu palīdzēt sekot līdzi ikdienas darbiem un plāniem. Bieži vien, ja neapdomāti un neprasmīgi lietots, tas vienkārši kļūst par nepārskatāmu un pat nenoderīgu rīku. Lai kalendārs-plānotājs funkcionētu vienlīdz uzskatāmi gan lielajiem, gan mazajiem, ir dažādi veidi, kā interesanti un saprotami to sakārtot, kā arī lietot.

Šajā ierakstā ar pieredzi MansKalendārs lietošanā dalās -

  • Līga Andžāne, komunikācijas speciāliste un bloga happywhispers.lv autore
  • Uzņēmējs Kaspars Vendelis ar sievu Ivetu Zeltiņu
  • Elīna Kļaviņa, Biedrības "Tēvi" valdes priekšsēdētāja

Kur un kā novietot kalendāru visparocīgāk

Kalendāra-plānotāja atrašanās vietai mājās ir svarīga nozīme. Der padomāt par to, lai mazākie ģimenes locekļi spētu pieiet un ērti saskatīt kalendārā atzīmēto. Ir vērtīgi ļaut bērnam piedalīties šajā ģimenei nozīmīgajā procesā - laika plānošanā. Otrs padoms būtu novietot kalendāru tādā telpā, kurā visbiežāk uzturas visa ģimene, tādējādi kalendārs vienkārši tiks pamanīts biežāk!

Līga: Viens no diviem sienas kalendāriem mums stāv Rīgas dzīvokļa virtuvē pie sienas, otrs - vecāku mājā, arī virtuvē! Tā ir telpa, kurā parasti pulcējas visa ģimene, no rīta var ērti iemest aci kalendārā un piefiksēt, kas plānots šajā vai tuvākajās dienās.

Kaspars un Iveta: Kalendārs vienmēr stāv centrālajā vietā, kur visi apgrozās no rītiem un vakaros. Mūsu dzīvoklī tas ir virtuvē pie sienas.

Elīna: Šobrīd mūsu kalendārs stāv koridorā, jo tā mums ir vieta, kuru visi labi redz ejot garām.

Elīna un Ronalds Kļaviņi ar MansKalendārs! 

 

Bērns un kalendārs 

Bērnam augot, ir svarīgi piedalīties dažādos ģimenes dzīves procesos. Kalendāra kopīga aizpildīšana vai ļaušana pašam atzīmēt/iekrāsot sev svarīgu notikumu ļauj būt daļai no ''komandas''.  Protams, kad bērns ir jau paaudzies un pats piedalās sava laika plānošanā, šādi ģimenes plāni ļauj vienkārši sekot līdzi ikdienas gaitām. Tāpēc aicinām kalendāra aizpildīšanu veikt kopā ar mazajiem, ļaut tiem atzīmēt kādu tiem svarīgu notikumu, pat ja tas aizņem veselu datuma rūti.  

Līga: Mūsu meitai pusaudzei kalendārs palīdz redzēt, kādi pasākumi plānoti dažādiem ģimenes locekļiem visa mēneša griezumā. Viņa zina, kad, piemēram, es dodos uz koncertu, apmeklēju treniņu, dodos komandējumā u.tml.  

ElīnaMūsmājās bērni vēl kalendāru īsti neizmanto, taču meita dažkārt atzīmē un izkrāso kādus ļoti gaidītus notikumus. 

Kam paredzēts kalendārs? 

Robežu uzstādīšana kalendāra iekārtošanā ir must haveīpaši lielām ģimenēm. Bieži vien, vairākiem cilvēkiem cenšoties visu satilpināt vienā kalendārā, tajā rodas haoss. No tā var izvairīties, vienkārši nosakot vadlīnijas kalendāra ierakstu veikšanai. To, kam paredzēts kalendārs, katrai ģimenei būtu jānosaka pašam, balstoties uz darbu specifiku un regulāri paveicamajiem uzdevumiem.  

Līga: Mēs kalendārā ierakstām galvenos plānus, kurus būtu svarīgi zināt visiem ģimenes locekļiem: komandējumus, koncertus, izrādes un citus pasākumus -  treniņus, jogas nodarbības, frizieres, kosmetoloģes, masieres apmeklējumu un vēl citus. Būtībā kalendārs kalpo kā orientieris, kas ļauj visiem ģimenē zināt, ko un kad citi darīs. Papildus vēl ierakstām svarīgākās dzimšanas dienas un sekojam vārda dienām. Kalendārā mēdzam apvilkt pazīstamu cilvēku vārda dienas, lai tās labāk pamanītu un nepalaistu garām.  

Kaspars un Iveta: Ģimenes plānus menedžējam ar mērķi, lai visi būtu informēti un katra  personīgie plāni iekļautos ģimenes kopējā plānā. Personīgās aktivitātes, kuras ir regulāras vai kuras neietekmē pārējo ģimenes laiku, kalendārā netiek liktas. 

Elīna: Kalendāru izmantojam darbu un svētku atzīmēšanai. Kaut kā iegājies, ka vīrs raksta lodziņa augšpusē, bet es apakšpusē, jo man mēdz būt aizņemti vakari darba specifikas dēļ, tad nu ģimenei svarīgi saprast, kuros vakaros es neesmu. Apvilktas tiek arī vārdadienas un ierakstītas dzimšanas dienas mūsu tuvākajiem radiem/draugiem. Dažreiz blakus kāda tuva cilvēka dzimšanas dienai tiek ievilkta sirsniņa 😊 

Dažādiem sīkiem paveicamo darbu vai uzdevumu pierakstiem labāk noderēs mūsu piezīmju bloks ar magnētu. To iespējams pielikt pie ledusskapja un, pēc paveikto darbu atzīmēšanas, vari vienkārši noplēst lapiņu un izmest to ārā. 

 

Kalendārs-plānotājs mēdz arī ''izglābt''! 

Kuram gan nav dzīvē gadījies nonākt situācijā, kurā pavisam pēdējā brīdī attopies un secini - rīt mazajam uz bērnudārzu nepieciešama dārzeņu kompozīcija, taču mājās nekā nav! Šādās situācijās, bieži vien, kā glābēji nāk kalendāri. Tie palīdz ieraudzīt sen ieplānotus un ikdienas steigā piemirstus plānus, kurus, iespējams, tā arī aizmirstu, ja nebūtu kur ieskatīties un izlasīt par tiem. 

Līga: Kalendārs ir izglābis mūs tad, ja attiecīgais notikums kalendārā ir bijis ierakstīts, bet ir piemirsies. No rīta, dzerot kafiju, ieraugi, ka vakarā būs jādodas uz kādu pasākumu! Taču visbiežāk jau no rītiem vai iepriekšējā vakarā kalendārs atgādina par to, ka kāds būs jāapsveic vārda dienā. 

Kaspars un Iveta: Jā, kalendārs mūs ir izglābis, ja uzreiz piefiksēju darāmo. Ir bijušas situācijas, kad sev neesmu atzīmējis, bet zinājis, ka kaut kas notiek - atliek vien ieskatīties! 

Kāpēc tieši MansKalendārs?   

Līga: Mani uzrunāja sienas kalendāra askētiskais dizains - nekā lieka. Patīk, ka tam nav nekādu papildus attēlu vai padomu, lieku piezīmju. Izņemot svētku un atceres dienas, kā arī vārda dienas, mums neko vairāk kalendārā nevajag.  

Kaspars un Iveta: Tāpēc, ka pārskatāms un pietiekoši daudz vietas, lai izpaustos. Patīk askētiskais dizains un izturīgais karkass.  

Elīna: Man patīk tīrais dizains, lielās rūtis, kvalitatīvais papīrs, uz kura var rakstīt gan arī pildspalvu, gan zīmuli, gan flomāsteriem. Izmērs arī ideāls. 

Kaspara un Ivetas ģimene kopā ar MansKalendārs! 

Ja arī tevi uzrunā MansKalendārs rīku iekārtojums un dizains, un vēlies, lai tas kļūst par tavu uzticamo palīgu ikdienas sakārtošanai, tad zini kur tos meklēt! 

Ceram, ka kāds no šiem ieteikumiem jums var noderēt savu kalendāru-plānotāju vērtīgai pielietošanai, jo tieši tam jau tie ir paredzēti!